A causa de la gran diversitat de mecanismes que utilitzen les empreses transnacionals per fer valer els seus interessos, les lluites contra el poder corporatiu també són àmplies i diverses. A més de les lluites destinades a enfrontar els poders econòmics, també hi ha propostes i iniciatives en el pla polític, que intenten atacar els vincles de les empreses transnacionals amb les institucions públiques.
Així mateix, les propostes destinades a construir models polítics diferents també cobreixen un ampli ventall, en el qual figuren des de les lluites per recuperar la democràcia, fins a les diferents formes d’autoorganització, passant per les propostes de transformació de les institucions. Totes aquestes iniciatives, en la seva pluralitat, suposen espais de lluita contra el segrest de les institucions públiques per part del gran capital. A més s’enfronten el pensament únic, que pretén instaurar les polítiques neoliberals com a única alternativa, en benefici dels interessos privats.
El següent informe fa un breu repàs a aquelles experiències que s’estan donant a dia d’avui arreu del món, per construir una alternativa al sistema capitalista i crear contrapoders que enfronten el poder corporatiu. En la primera part, d’aquest article es tracta de diferenciar que és Economia Social del que és Economia Solidària. En la segona part, s’estudien alguns exemples de pràctiques que s’estan donant al segle XXI, i que ens permeten comprovar com l’Economia Solidària és una realitat amb diferents formes de desenvolupar-se.
Descarrega:
Informe: Alternatives a l’anticooperació
2_Una economia no financiaritzada
3_Enfrontar-se al poder polític de les grans empreses
4_Lluites per un model alimentari just i sostenible
5_Sindicalisme i lluita obrera
6_Estudi de cas: Economia Solidària a l’America Llatina
Materials gràfics