Com cada any el govern de l‘Uzbekistan ha forçat a més d’un milió de ciutadans i ciutadanes a collir cotó en els seus camps, baix un dels sistemes de treball esclaus organitzats per l’estat més grans del món. Uzbekistan és el quart exportador mundial de cotó i prop del 90% es cull a mà.

TREBALL ESCLAU…

Cada setembre, comença la collita. Els empleats locals de l’administració, mestres, treballadors de les fàbriques i metges es veuen obligats a abandonar els seus llocs de treball durant setmanes i recollir cotó per molt poca o cap compensació addicional, sota l’amenaça de càstig i acomiadament de la feina.

La collita de cotó es combina amb la corrupció a gran escala i l’extorsió per part dels funcionaris públics. Aquells que volen evitar haver de recollir el cotó poden optar per pagar al voltant de $200 a l’administració local. Les empreses, incloses les empreses internacionals, han informat que ells també estan obligats a contribuir a la collita, ja sigui mitjançant l’enviament de treballadors o financerament.

El treball en els camps de cotó és perillós, la gent pateix problemes de salut i desnutrició després de setmanes treball en condicions difícils. Algunes persones han mort com a conseqüència dels treballs que s’han vist obligats a fer. Al juny de 2015, una dona de 55 anys va morir després de treballar a 50 graus a la regió Jizzakh. La dona es trobava malament i no volia treballar, però tenia por de perdre la feina en una escola local. Aquesta classe d’incidents són desgraciadament molt comuns.

…FINANÇAT PEL BANC MUNDIAL

Des de fa any diferents organitzacions internacionals com International Labour Right Forum i Antislavery han denunciat i documentat reiteradament la violació dels drets humans. Tot i així el Banc Mundial ha proporcionat més de $500 milions en finançament al govern d’Uzbekistan per a projectes d’agricultura. Els negocis entre el Banc Mundial i l’estat uzbek són responsables de treball forçat entre la població, però especialment de treball infantil una pràctica habitual en la collita del cotó i que en el cas d’Uzbekistan conta amb el beneplàcit del govern. No obstant això, malgrat els informes dels observadors independents que han documentar tant la existència de treball forçat com de treball infantil, confirmada per l’OIT, el Banc Mundial encara no ha suspès el seu finançament!

Assenyalem al Banc Mundial com a responsable del treball forçat i infantil als camps de cotó d’Uzbekistan. Firma la petició online i uneix-te a la campanya viral que ha llençat International Labour Right Forum amb el hashtag #cottoncrimes

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s