L’organització holandesa SOMO ha publicat aquesta setmana Bittersweet un informe que denuncia la vulneració de drets de les comunitats que treballen en la producció de la canya de sucre. Com és habitual les grans empreses del sucre així com els supermercats s’han desentès de qualsevol implicació. “Un estudi de cas a Malawi mostra que als camperols se’ls expulsa de les seves terres per donar pas a plantacions intensives de sucre. Les condicions laborals per als treballadors i treballadores de la canya de sucre que estan subcontractats a través d’agències estan també per sota de la legalitat”, diu l’investigador Sanne van der Wal.

Bittersweet mostra com els problemes per falta de sostenibilitat en la producció s’han generalitzat. Generalment els llocs de treball en el sector de la canya són insegurs, mal pagats i les regulacions de salut i seguretat no sempre arriben a uns mínims acceptables. En alguns països productors, fins i tot és donen casos de treball esclau i treball infantil. La producció de canya de sucre es relaciona també amb impactes ambientals i despossessió de terres de les comunitats locals.

Indiferència entre les empreses del sector

Encara que el vuitanta per cent dels sucres produïts a tot el món prové de la canya de sucre, no més un 4,5 per cent de la producció mundial està certificada com a producció sostenible. El 20 per cent de tot el sucre que es consumeix a la UE es produeix a partir de la canya de sucre importada. Tot i així, d’acord amb una de les principals refineries de sucre d’Europa, les empreses del Sucre gairebé mai es pregunten per l’origen d’aquest. Encara que tots els supermercats holandesos principals (Albert Heijn, Aldi, Lidl, Plus i Jumbo) tenen polítiques per reduir al mínim les pràctiques insostenibles en la seva cadena de subministrament, només Plus té una política específica per a la canya de sucre.

Les empreses sucreres no solen especificar qui són els seus proveïdors, ni en quines quantitats. Només Coca Cola, s’ha compromès a publicar els noms dels seus principals proveïdors en 2016. L’informe identifica l’opacitat en la cadena de subministrament com un dels principals obstacles per a una producció més sostenible. Quan els vincles entre els compradors i les empreses productores no són clars les ONG, per exemple, no poden verificar els impactes que tenen en la producció les polítiques comercials de les empreses.

El cas de Malawi

El sucre és un dels tres cultius més importants en les exportacions de Malawi, i la UE és un client important. L’únic productor de sucre del país és Illovo Sugar (Malawi) Limited, una subsidiària de la multinacional d’Associated British Foods al Regne Unit (ABF). La investigació posa en relleu els problemes de seguretat i salut laboral, els salaris de pobresa, l’augment de la precarietat i tàctiques antisindicals. La companyia també està acusada d’apropiació de terres per una comunitat local.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s