CartellLa Plataforma de Solidaritat amb Guatemala, on Col.lectiu Rets hi participem, presenta el proper dijous 20 de febrer el “Cicle documental Guatemala: conflictes locals, resistències globals”. Aquest, farà un repàs a la realitat social de Guatemala des de les resistències actuals que porta a terme el poble contra la vulneració dels drets humans, la defensa del territori o la recuperació de la memòria històrica. Aquest programa si més no, pretén mostrar els ponts de solidaritat que existeixen entre Nord i Sud front el  poder corporatius i polític causants de les injustícies i desigualtat social arreu del món.

Aquest dijous obrirem el cicle amb una sessió sobre l’explotació minera i energètica en la que es projectaran dos documentals amb els seu debat posterior. Hi contarem també amb la participació d’Alfons Perez, Membre de l’Observatori del Deute en la Globalització i la Xarxa per la Sobirania Energètica. I Marina Walter, Investigadora sobre conflictes miners a Amèrica Llatina de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB.

20 de febrer, 19:00h.
Espai Jove La Fontana
Gran de Gràcia 199, Barcelona

PROJECCIONS

El oro o la vida: ReColonización y Resistencia en Centro América, Guatemala 2011, 57’
Direcció: Álvaro Revenga
Asistent direcció i producció: Victorino Tejaxún
Producció: Caracol Producciones
Música: Grupo Sotz’il

Actualment Centreamèrica pateix una invasió d’empreses mineres transnacionals. A Guatemala més de 50 pobles maies han decidit posar fre a aquesta expansió per mitjà de consultes comunitàries, com és el cas de l’oposició del poble de San Miguel Ixtauacán a la Mina Marlin, projecte d’extracció d’or de la transnacional canadenca GoldCorp. Als països veïns d’Hondures i El Salvador la indignació i l’organització creixen cada dia. La lluita per la defensa del territori està viva.

¿Y dónde está la paz?: Misión de observación internacional a Santa Cruz de Barillas, Guatemala 2013, 14’
Direcció i Producció: Convergència de mitjans presents en el “V Encuentro de la Red Latinoamericana de Afectados por Represas”

Els projectes de represes hidroelèctriques associats a l’explotació minera i petroliera busquen imposar-se a qualsevol preu a Guatemala. Un cas que ha patit un agreujament de la situació en els últims mesos és el del projecte instal•lat a Santa Cruz de Barillas (Huehuetenango) impulsat per l’empresa espanyola Hidralia Energia, que ha trobat la resistència de les comunitats de la zona.

Podeu trobar el programa complet aquí: Programa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s