Albert Sales // Col·lectiu RETS

La probabilitat de que el govern d’Artur Mas culpi a Espanya de les seves decisions és directament proporcional a la impopularitat de les mateixes. Cada cop que es retallen els serveis públics o es prenen mesures que afecten directament a la vida quotidiana dels catalans i les catalanes, la coartada pren forma de balança fiscal, espoli o incompliment de compromisos per part del Govern de l’Estat. Fins i tot, l’equip de comunicació de l’Alcalde Trias va atribuir a la falta d’inversió des de Madrid les pujades de les tarifes dels Transports Metropolitans de Barcelona des del seu compte de twitter.

foreign_investors_catalonia_IINo tinc cap intenció de discutir el grau de culpa que té Madrid sobre els mals de Catalunya. És evident que l’Estat de les Autonomies és caduc i disfuncional. Però les polítiques realitzades per CiU, i recolzades per ERC, formen part d’un programa de reformes neoliberals en el que la renuncia a les polítiques socials no està forçada per l’Estat espanyol sinó que és adoptada per opció ideològica. La manera en que la Generalitat de Catalunya es presenta als inversors estrangers no deixa cap mena de dubte. Mentre els Consellers lamenten públicament les retallades atribuint-les al dèficit físcal, als inversors se’ls explica que Catalunya és un lloc perfecte per invertir perquè “sempre hem estat un país seriós” i perquè “la reforma laboral ha provocat una forta devaluació dels salaris”.

En la seva acció exterior, la Generalitat també s’esforça en explicar que les reformes per fer el país encara més atractiu no poden ser més profundes perquè la legislació espanyola limita les possibilitats d’acabar amb la Sanitat i l’Educació Públiques, lamentant-se que el Govern Central imposa uns nivells massa elevats de benestar social.

foreign_investors_cataloniaMentre a la ciutadanía se li expliquen contes de fades sobre una Catalunya competitiva a nivell internacional gràcies a sectors punters com la biomedicina o les comunicacions, a l’exterior s’intenta atraure als inversors explicant la realitat: l’extensió de la pobresa, l’atur i la precarietat, fa als catalans i les catalanes més explotables i les privatitzacions ofereixen oportunitats de negoci en serveis de primera necessitat. I quan es planteja que Espanya pot representar un frè a la competitivitat pàtria és per les traves que imposa a un programa de reformes encara més agressiu.

De quina independència s’omple la boca l’esquerrovergència?

Presentació sobre Catalunya per als inversors estrangers a la pàgina de la Generalitat

One thought

  1. Pensa, com haguessin estat els pressupostos sense ERC per el mig, com fins ara amb el PP a Catalunya, i CiU donant suport als pressupostos del PP a Madrid. Sort que ERC ha apretat per tal fossin mes socials, siguin lo dolents que son aquests pressupostos!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s