Per Albert Sales, membre de RETS (Debajo en castellano)

El xantatge de les empreses transnacionals és possible gràcies a la nostra cultura del consum. A Suïssa s’ha rebutjat la iniciativa de limitar els salaris a una proporció 1:12. Que un directiu cobri 12 vegades més que la persona més mal pagada (en salari/hora) d’una empresa pot reflectir sobradament la diferència de qualificació, responsabilitats i mèrits, amb que el pensament dominant justifica les desigualtats salarials. Però les grans empreses i els seus directius no ho veuen igual. Nestlé ha fet campanya contra la proposta amenaçant en marxar a un altre país si s’acceptava tirar endavant aquesta llei. Quines conseqüències tindrà l’actitud de Nestlé sobre les vendes de Nespresso, Nesquick, productes Maggi, Xocolates, salses vàries o productes de nutrició infantil? És de preveure que cap.

semana-internacional-del-boicot-nestle-2011-T-kY6h3rAquesta empresa, un monstre global que forma part de l’oligopoli de 10 empreses que controlen el mercat de productes de primera necessitat, ha estat denunciada en moltes ocasiones per passar per sobre dels drets humans amb total impunitat. Com moltes altres empreses transnacionals, té la capacitat d’aturar la informació abans de que es converteixi en notícia als mitjans de desinformació majoritaris sense fer gaires esforços. A Colòmbia, fa més d’una dècada que el sindicat Sinaltrainal lluita contra la filial nacional de Nestlé i denuncia els assassinats de sindicalistes a mans de paramilitars pagats per la pròpia empresa. Les denuncies públiques dels obreres i obreres colombians han tingut nul·la repercussió en els mitjans europeus o nord-americans que les consideren exagerades o sensacionalistes, i que atribueixen les morts de manera automàtica al clima de violència imperant al país, com si la violència fos fruit de factors culturals i no tingués cap relació amb el neoliberalisme caciquista.

El passat desembre, Sinaltrainal va aconseguir asseure al banc dels acusats a Cicolac (la filial colombiana de Nestlé) per l’assassinat de Luciano Romero Molina, que va morir a mans de paramilitars l’any 2005 a Valledupar. Els responsables materials ja van ser condemnats, però un excomandant va assegurar que el grup rebia finançament de diverses empreses, entre les que estava Cicolac.

L’octubre passat, quatre treballadors colombians de Nestlé, van iniciar una vaga de fam que va durar un mes, a Bugalagrande, per denunciar la violació dels drets laborals i les amenaces de mort que estaven rebent els dirigents sindicals dels seu centre de treball, així com justícia i reparació per l’assassinat de 13 sindicalistes atribuïts a la filial de l’empresa suïssa. El manifest de la protesta també denunciava la masiva importació de llet en pols i altres materies primeres que posa en risc l’estabilitat dels productors colombians i la defensa de l’aigua com a dret humà, solidaritzant-se amb l’aturada nacional agrària de l’agost de 2013.

Segons Peter Brabeck-Letmanthe “Nestlé S.A. va obtenir el 2011 un volum de negoci de 90 mil milions de francs suissos. Mai havíem estat millor. Mai havíem tingut tants diners. Mai havíem gaudit de tanta salut. Mai havíem viscut tants anys com ara”. Per molt que el CEO de Nestlé vulgui vincular la “bona salut” de l’empresa a la de les persones consumidores, els treballadors i les treballadores cada cop viuen situacions de misèria més accentuades enmig d’una repressió que gaudeix del suport de governs i de la complicitat silenciosa dels mitjans de desinformació de masses.

A Suïssa, avui, es fa efectiu el xantatge dels “llocs de treball”. Si la limitació dels salaris màxims fa fugir a les empreses, la ciutadania opta per no limitar els salaris. Si limitar la capacitat d’explotació i violència que poden exercir les empreses transnacionals les fa fugir, que votarà la ciutadania de bé? Quins límits han de traspassar les empreses perquè deixem de ser-ne complices?

———————-

NESTLÉ Y SUS CHANTAJES

Por Albert Sales, miembro de RETS

El chantaje de las empresas transnacionales es posible gracias a nuestra cultura del consumo. En Suiza se ha rechazado la iniciativa de limitar los salarios a una proporción 1:12. Que un directivo cobre 12 veces más que la persona más mal pagada (en salario / hora) de una empresa puede reflejar sobradamente la diferencia de calificación, responsabilidades y méritos, con que el pensamiento dominante justifica las desigualdades salariales. Pero las grandes empresas y sus directivos no lo ven igual. Nestlé ha hecho campaña contra la propuesta amenazando con irse a otro país si se aceptaba sacar adelante esta ley. ¿Qué consecuencias tendrá la actitud de Nestlé sobre las ventas de Nespresso, Nesquick, productos Maggi, Chocolates, salsas varias o productos de nutrición infantil? Es de prever que ninguna.

semana-internacional-del-boicot-nestle-2011-T-kY6h3rEsta empresa, un monstruo global que forma parte del oligopolio de 10 empresas que controlan el mercado de productos de primera necesidad, ha sido denunciada en muchas ocasiones por pasar por encima de los derechos humanos con total impunidad. Como muchas otras empresas transnacionales, tiene la capacidad de parar la información antes de que se convierta en noticia en los medios de desinformación mayoritarios sin hacer grandes esfuerzos. En Colombia, hace más de una década que el sindicato Sinaltrainal lucha contra la filial nacional de Nestlé y denuncia los asesinatos de sindicalistas en manos de paramilitares pagados por la propia empresa. Las denuncias públicas de los obreros y obreras colombianos han tenido nula repercusión en los medios europeos o norteamericanos que las consideran exageradas o sensacionalistas, y que atribuyen las muertes de manera automática al clima de violencia imperante en el país, como si la violencia fuera fruto de factores culturales y no tuviera ninguna relación con el neoliberalismo caciquil .

El pasado diciembre, Sinaltrainal logró sentar en el banquillo a Cicolac (la filial colombiana de Nestlé) por el asesinato de Luciano Romero Molina, que murió a manos de paramilitares en 2005 en Valledupar. Los responsables materiales ya fueron condenados, pero un ex comandante aseguró que el grupo recibía financiación de varias empresas, entre las que estaba Cicolac.

El pasado octubre, cuatro trabajadores colombianos de Nestlé, iniciaron una huelga de hambre que duró un mes, en Bugalagrande, para denunciar la violación de los derechos laborales y las amenazas de muerte que estaban recibiendo los dirigentes sindicales de su centro de trabajo, así como justicia y reparación por el asesinato de 13 sindicalistas atribuidos a la filial de la empresa suiza. El manifiesto de la protesta también denunciaba la masiva importación de leche en polvo y otras materias primas que pone en riesgo la estabilidad de los productores colombianos y la defensa del agua como derecho humano, solidarizándose con el paro nacional agrario de agosto de 2013.

Según Peter Brabeck-Letmanthe “Nestlé S.A. obtuvo en 2011 un volumen de negocio de 90 mil millones de francos suizos. Nunca habíamos estado mejor. Nunca habíamos tenido tanto dinero. Nunca habíamos disfrutado de tanta salud. Nunca habíamos vivido tantos años como ahora”. Por mucho que el CEO de Nestlé quiera vincular la “buena salud” de la empresa a la de las personas consumidoras, los trabajadores cada vez viven situaciones de miseria más acentuadas en medio de una represión que goza del apoyo de gobiernos y de la complicidad silenciosa de los medios de desinformación de masas.

En Suiza, hoy, se hace efectivo el chantaje de los “puestos de trabajo”. Si la limitación de los salarios máximos hace huir a las empresas, la ciudadanía opta por no limitar los salarios. Si limitar la capacidad de explotación y violencia que pueden ejercer las empresas transnacionales las hace huir, ¿qué votará la ciudadanía de bien? ¿Qué límites deben traspasar las empresas para que dejemos de ser cómplices?

Anuncis

2 thoughts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s