Es celebra a Girona el I Congrés Biennal sobre Seguretat Jurídica i Democràcia a Iberoamèrica, patrocinat per algunes de les principals multinacionals que obtenen gran part dels seus beneficis a l’Amèrica Llatina: Repsol, Telefònica, Agbar, Abertis i La Caixa.

Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres, l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), RETS (Respostes a les Transnacionals) i el l’Observatori de les Multinacionals a l’Amèrica Llatina (OMAL) consideren que l’objectiu real d’aquest congrés és aplanar encara més el camí per tal que les corporacions puguin modelar la legislació de tercers països d’acord amb els seus interessos econòmics. Les organitzacions socials alerten que es persegueix rebaixar la legislació ambiental, laboral i social a l’Amèrica Llatina i a Europa amb la finalitat d’augmentar el negoci i el poder de les empreses multinacionals.

cnt476333_h229_w407_aNoChange_don-felipe-vincula-la-seguridad-juridica-al-respeto-a-las-reglas-del-juegoLa principal eina de la mal anomenada “seguretat jurídica” són els Tractats de Lliure Comerç i els Acords Internacionals d’Inversions que atorguen drets sense precedents a les empreses i inversors estrangers. Aquests tractats permeten a les multinacionals usar els denominats “mecanismes d’arbitratge entre inversors i estats”, mitjançant els quals una empresa privada estrangera pot ometre les vies legals ordinàries de qualsevol país i denunciar als estats a través de tribunals d’arbitratge de dubtosa transparència com el Centre Internacional d’Arranjament de Diferències Relatives a Inversions (CIADI), que sol fallar a favor de les corporacions. D’aquesta manera les grans empreses poden coaccionar per evitar mesures que impliquin una millora de la legislació ambiental i laboral.

De fet en els últims anys s’ha produït un augment de les demandes realitzades per inversors internacionals en contra de diferents estats, sent exemplar el cas en el qual la multinacional tabacalera Philip Morris, que va denunciar a Uruguai per tractar de protegir la salut dels ciutadans advertint dels perjudicis derivats del tabac.

La capacitat de les multinacionals d’acudir a tribunals d’arbitratge contrasta amb la manca de protecció de la justícia per investigar, jutjar i sancionar a les corporacions denunciades per violar els drets econòmics, socials, culturals i ambientals de la població afectada pels impactes d’aquestes empreses.

Cal remarcar que els principals patrocinadors del congrés de Girona han estat denunciats per violacions de drets humans. Agbar, per exemple, acusat de deixar sense aigua potable a una part de la població del Saltillo (Mèxic) i Cartagena (Colòmbia). Telefònica per acomiadaments massius i pràctiques anti-sindicals a Xile, Perú i Argentina. Repsol -que va obrir recentment un cas contra Argentina en el CIADI per la nacionalització d’YPF- està acusada de contaminació sistemàtica, desplaçament forçat de poblacions, frau i col·laboració amb grups paramilitars en diferents països sud-americans. Caixa Bank, per la seva banda, és una de les principals accionistes d’empreses que operen a l’Amèrica Llatina, com Repsol o Gas Natural Fenosa, que ha estat denunciada per assassinats d’activistes a Guatemala, talls de subministrament elèctric i increment abusiu de tarifes a Colòmbia i Nicaragua, entre d’altres.

Nota de premsa i més aquí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s