El Centre Delàs d’Estudis per la Pau, l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i SETEM, units en la campanya “Banc Santander sense armes”, revelen que el Banc Santander és el segon banc espanyol que més recursos ha dedicat al negoci de les armes

(Madrid 2012.03.28) El divendres 30 de març a Santander (Cantàbria), SETEM, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau de Justícia i Pau i l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), representants de la campanya “Banc Santander sense armes” denunciaran a la Junta d’Accionistes del Banc Santander que aquest banc és la segona entitat financera espanyola que més inverteix en el sector armamentístic i que la seva política corporativa de drets humans i de responsabilitat social és incoherent amb les seves activitats reals.

Les entitats que promouen la campanya “Banc Santander sense armes” i “Banca Neta” participaran per quart any a la Junta General d’Accionistes del Banc Santander gràcies a 222.989 accions delegades i posaran en evidència davant el Consell d’Administració del Banc Santander i els seus accionistes la relació entre aquest banc espanyol i la producció i comercialització d’armes a tot el món, com vaixells de guerra bombes, coets, torpedes, míssils, combustibles i explosius militars.

La campanya “Banc Santander sense armes” denuncia aquest any que el Santander ha contribuït en l’última dècada amb més de 1.000 milions d’euros a ajudar a la producció i comercialització d’armament. Per això se li ha de fer lliurament a Dn. Emilio Botín del diploma de (des) honor per presidir l’entitat financera que ocupa el segon lloc en el rànquing de la banca armada espanyola.

Tot i el diàleg establert per les campanyes “Santander sense armes” i “Banca Neta” amb el Banc Santander, la seva política interna de finançament del sector de defensa és clarament insuficient ja que es limita únicament a l’armament ja prohibit per la legislació existent (referent a les armes nuclears, bombes de dispersió i armes d’urani empobrit), però sense prohibir altre tipus d’armament que és directament responsable de violacions de drets humans i de milions de morts que es produeixen al voltant del món en conflictes armats i guerres.

Una representant del MAB (Moviment d’afectats per les preses del Brasil) denunciarà les violacions de drets humans i els greus impactes socials i ambientals causats pel Banc Santander en un dels llocs més rics en biodiversitat i que és territori de Pobles Indígenes, en plena Amazònia, mitjançant el finançament de la represa de Sant Antoni. Aquest projecte és finançat en l’actualitat pel Santander tot i haver estat condemnat per això pel Tribunal Permanent dels Pobles (TPP) i malgrat que des de 2008 Setem ha exigit al Banc que es retiri d’aquesta dramàtica inversió.

Aquestes situacions donades a conèixer avui per la campanya “Banc Santander sense armes” demostren la gran incoherència del banc en la seva política corporativa sobre Drets Humans i medi ambient, així com amb les iniciatives voluntàries de Responsabilitat Social Corporativa a les quals aquest banc està adherit, que contrasten amb les seves pràctiques reals.

Les tres entitats han llançat recentment el portal http://www.bancaarmada.org/ en què denuncien la relació del Banc Santander i de moltes entitats financeres espanyoles amb la indústria armamentística i altres sectors controvertits. La nova pàgina web inclou el rànquing de la banca armada a l’Estat espanyol.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s