vilaweb – 4 de desembre de 2009

Avui fa vint-i-cinc anys, la població índia de Bhopal va patir l’accident químic més mortífer de la història. Una fuita no detectada a la central de pesticides de l’empresa nord-americana Union Carbide, en plena nit, va ser la causa de 20.000 morts. Un quart de segle més tard, 150.000 persones continuen afectades d’insuficiència respiratòria, ceguesa o càncer, i centenars d’infants neixen amb malformacions físiques i mentals. A més d’aquestes gravíssimes seqüeles, la majoria de víctimes arrosseguen un altre mal de la fuita del 3 de desembre de 1984: la companyia nord-americana, adquirida per Dow Chemical el 2001, no va haver de comparèixer davant la justícia índia i l’accident es va tancar amb un acord de compensació econòmica entre el govern federal indi (propietari del 49% de la fàbrica) i la firma, que en la majoria de casos no ha arribat als afectats i familiars. Els fets de Bhopal són un dels que més han fet treballar el grup d’activistes nord-americà The Yes Men, que des de fa més d’una dècada es dedica a denunciar algunes actuacions de grans multinacionals i organitzacions internacionals a través de la falsa identitat i la suplantació, fent-se passar per portaveus oficials davant els mitjans de comunicació o creant webs enganyoses.

En el cas de Bhopal, ‘els homes del sí’ van començar una persecució implacable contra els responsables de Union Carbide i Dow Chemical el 2002, quan van penjar una web falsa de Dow Chemical, amb textos comprometedors per a la firma química. L’acció, inspirada en la web falsa que havien fet el 2000 de l’Organització Mundial del Comerç, va tenir continuïtat el 2004 en ocasió del vintè aniversari de la fuita. Un membre del grup, Jude Finisterra, es va fer passar per portaveu de Dow Chemical i va assumir a les càmeres de la BBC (vídeo) tota la responsabilitat de l’accident de Bhopal i va anunciar indemnitzacions milionàries. El ressò de l’acció va ser molt important.

La fixació de The Yes Men perquè Union Carbide i Dow Chemical acceptin responsabilitats no es va aturar el 2004. Un any després, un altre ‘representant’ de Dow, Erastus Hamm, va anunciar en una conferència bancària a Londres l’anomenat Risc acceptable, un suposat estàndard de Dow per determinar quantes morts es poden assumir en canvi de grans beneficis econòmics (fotos i vídeos). I enguany, en el vint-i-cinquè aniversari de la catàstrofe, han llançat la B’eau Pal, una aigua única que porta els elements tòxics que, un quart de segle després, es creu que encara són presents a l’ambient de Bhopal.

A banda el cas de Bhopal, The Yes Men han practicat la seva ‘correcció d’identitat’ amb empreses com McDonalds, institucions com el United States Department of Housing and Urban Development i les petrolieres BP i ExxonMobil. Des de l’any passat, The Yes Men s’han especialitzat en una altra mena d’accions: l’edició de falsos diaris. El 12 de novembre de 2008 van publicar i van repartir en unes quantes ciutats dels EUA fins a 80.000 còpies d’un fals The New York Times que s’obria amb un espectacular titular: ‘S’ha acabat la guerra a l’Irac’. I el 21 de setembre passat, un dia abans d’una reunió preparatòria a Nova York de la Conferència sobre el Canvi Climàtic de Copenhaguen, es va repartir per la ciutat una ‘edició especial‘ de The New York Post.

Moltes de les accions i la filosofia del grup es recullen als films The Yes Men (2003) i The Yes Men fix the world (2009), i al llibre The Yes Men: The True Story of the End of the World Trade Organization.

Enllaç notícia sencera: http://www.vilaweb.cat/noticia/3663347/the-yes-men-deu-anys-rere-union-carbide.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s