(En castellano aquí)

Organitzacions socials, campanyes, ONGDS i partits polítics van convocar el passat 8 de juliol una jornada de lluita per denunciar l’actuació d’Unión Fenosa a Gualtemala. El conjunt d’entitats va lliurar una carta a la direcció de Gas Natural fent-se ressó de les demandes de la societat civil Guatemalenca que denuncia que durant més de 10 anys, Unión Fenosa ha comès seriosos abusos de poder i violacions dels drets humans i civils de la població guatemalenca, raó per la que es demana que surti del país i es nacionalitzin els serveis públics.

Barcelona, 9 de juliol de 2009

Una representació de 30 ONGD’s, campanyes, partits polítics i sindicats catalans i espanyols va entregar ahir dimecres 8 de juliol de 2009, a la flamant seu de Gas Natural a la Barceloneta, un manifest que recull les denúncies de vulneració dels drets humans i l’abús de poder d’Unión Fenosa a Guatemala rebuts des de la societat civil guatemalteca. Aquest manifest s’entrega a Gas Natural per ser la màxima accionista d’Unión Fenosa i per tant, ser la seva principal propietària i responsable de les activitats irresponsables d’aquesta empresa. Els criteris d’avaluació a l’hora d’adquirir una empresa no només han de ser merament econòmics, si no que també s’han de tenir en compte els passius ambientals i socials que aquestes companyies amaguen sota estratègies de responsabilitat social corporativa. Apuntant a la responsabilitat directa que s’assumeix per part de l’empresa compradora al adquirir Unión Fenosa. Gas Natural amb l’adquisició d’Unión Fenosa es converteix en la màxima responsable de: adquisició irregular de l’empresa pública de distribució elèctrica per part d’Unión Fenosa a Guatemala; els cobraments indeguts a les factures i el no compliment de la sentència de la “Corte de Constitucionalidad de Guatemala” que els va declarar il·legals; les represàlies d’Unión Fenosa contra la població tallant el servei a les comunitats que protesten per les altes tarifes, mala qualitat del servei i cobraments indeguts; la seva política de xantatge afectant a la sobirania del Govern guatemaltec acusant-lo a tribunals internacionals sota l’aixopluc del Tractat de Lliure Comerç signat per Guatemala amb Estats Units; etc. Denúncies que per una altra banda no són noves, en tot cas, s’afegeixen a l’extens currículum que acumula Unión Fenosa a països empobrits com Nicaragua, República Dominicana o Colòmbia. Les esmentades organitzacions esperem una ràpida resposta de Gas Natural a les denúncies de la societat civil guatemalteca, i tal i com elles demanen, que Unión Fenosa marxi de Guatemala, es faci responsable de les vulneracions dels drets humans que ha patit la seva població, vinculades a un servei bàsic com és l’electricitat. I es nacionalitzin els serveis elèctrics.

Organitzacions signants de la carta lliurada a Gas Natural: Acsur – Las Segovias, ALBA SUD, Associació Catalana per la Pau (ACP), Associació d’Amistat amb el Poble de Guatemala, Associació Papers i Drets per a Tothom, Asociación Socialismo 21, Col•lectiu RETS: respostes a les empreses transnacionals, Comitè de Solidaritat amb els Pobles Indígenes d´Amèrica Llatina, CGT de Catalunya, CO.BAS, CCOO, Ecologistas en Acción, Ecuador Llactacaru, Educació per a l’Acció Crítica (EdPAC), Entrepobles/Entrepueblos/Entrepobos/Herriarte, Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Farga (Forum anticapitalista de reflexió y generació d’alternatives), Fundació Pau i Solidaritat, Grupo de Apoyo a la Central de Trabajadores de la Argentina de Barcelona, Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), Intersindical Alternativa de Catalunya-IAC, Kusi Warma, Observatori del Deute en la Globalització, Observatorio de Multinacionales en América Latina – Paz con Dignidad, Plataforma Aturem la Guerra, PSUC viu, Raíces Solidarias, Repsolmata, SETEM, UGT-Fundació Comaposada

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s