Els treballadors i les treballadores de Menderes Tekstil, a Turquia, estan sent acomiadats i amenaçats després d’organitzarse per exigir unes condicions laborals dignes i seguretat en el lloc de treball.

Els clients de Menderes – Ikea, Carrefour, Ibena, Kohol’s, Otto i Wal-Mart – segueixen impassibles davant d’aquesta situació.

Menderes Tekstil, una fàbrica situada al Sud-Oest de Turquia produeix roba de llit i de la llar per al mercat intern i per a l’exportació. En els darrers anys, quatre treballadors d’aquesta factoria van morir en accidents laborals. En l’alogo_IKEAm_catccident més recent, el 20 de novembre de 2008, un obrer va morir quan va caure en l’embut d’una caldera de carbó. Altres treballadors van explicar que la caldera no disposava de cap de les mesures preventives necessàries per a una instal·lació d’aquest tipus. Després d’aquesta mort no es va corregir la manca de seguretat i altres tres treballadors van entrar a la caldera sense protecció contra els gasos tòxics i van haver de ser internats en un hospital proper per intoxicació respiratòria.

El març de 2008, el sindicat nacional turc de treballadors del tèxtil (TEKSIF) es va reunir amb les obreres i obrers de la fàbrica per iniciar mobilitzacions. Des de llavors, la direcció de Menderes ha estat cridant als representants sindicals de la plantilla un per un per imposar un ultimàtum i exigir la seva sortida del sindicat.

Menderes Tekstil ha amenaçat repetidament als treballadors i les treballadores “sospitosos” de pertànyer a una organització sindical forçant-los a signar la seva dimissió i abandonar el sindicat. En cas de negar-se, la direcció de l’empresa els traslladava a pitjors llocs de treball, les retallava els drets laborals adquirits i, en moltes ocasions, recorria a les amenaces cap els mateixos treballadors i treballadores ia les seves famílies.

L’agost de 2008, van començar les protestes davant l’edifici de la fàbrica. La protesta va durar 190 dies i tenia com a objectiu que es respectessin els canals de representació de les persones treballadores i s’iniciés un procés de negociació. Malgrat aquestes protestes, l’empresa s’ha negat a qualsevol tipus de diàleg.

Mentrestant, ja hi ha vuit casos d’acomiadament improcedent davant els magistrats però el procés judicial podria durar anys.

Els clients de Menderes

Menderes té clients internacionals que han estat informats de la persecució que estan patint els treballadors i les treballadores. Malgrat que han dut a terme algunes investigacions, es neguen a donar a conèixer els resultats i neguen que hi hagi problemes a la factoria. Aquesta forma de procedir ni tan sols està a l’altura dels seus propis codis de conducta.

La Campanya Roba Neta i alguns dels sindicats que formen part de la seva xarxa van iniciar contactes amb IKEA fa uns mesos plantejant el cas al gegant suec. IKEA diu haver realitzat una auditoria a la factoria turca i no haver detectat cap problema. Tot i que la CRL mai ha pogut veure l’informe de l’auditoria, tenim seriosos dubtes sobre el funcionament i la credibilitat d’aquestes auditories. La situació real dels treballadors i les treballadores de Menderes no s’assembla en absolut a la que els proveïdors d’IKEA haurien de tenir segons el codi de conducta d’aquesta empresa transnacional.

Carrefour a França i Bèlgica, i Otto, Ibena i Horitzó a Alemanya van respondre a les trucades de la Campanya Roba Neta en referència a aquest cas. Wal-Mart, Target i Kohl’s, als EUA, també van respondre als requeriments de l’International Labor Rights Fòrum. Totes aquestes empreses han promès prendre mesures, però les seves propostes d’acció van més encaminades a assegurar el subministrament que a cercar millora alguna de les condicions de les persones treballadores.

Aquestes companyies utilitzen el seu poder de compra per a imposar les seves condicions als proveïdors ia les persones consumidores. La CRL exigeix a aquestes empreses que utilitzin ara el seu poder de compra per exigir al seu proveïdor turc que cessi la persecució sindical immediatament.

La CRN i el sindicat turc TEKSIF exigeix a Menderes i als seus clients que assegurin:

  • la readmissió i la compensació dels salaris no percebuts als treballadors i treballadores que han estat acomiadats

  • el reconeixement del sindicat TEKSIF com a representant legítim dels treballadors i les treballadores i el reconeixement d’aquest com a interlocutor

  • la inclusió de TEKSIF a la taula de diàleg per debatre les futures reestructuracions de l’empresa,

  • la revisió de les mesures de seguretat i de salut laboral a la fàbrica.

SIGNA LA CARTA DIRIGIDA A IKEA

SIGNA LA CARTA DIRIGIDA A Carrefour, Ibena, Kohol’s, Otto, Wal-Mart

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s