El 13 de març la policia federal de Porto Velho (Brasil) va reprimir amb gasos lacrimògens una manifestació pacífica dels afectats pel complex Rio Madeira. Els manifestants protestaven per la construcció de les megapreses hidroelèctriques que tindran greus conseqüències socials en la població local i un devastador impacte mediambiental en l’Amazonia brasilera-boliviana i en el finançament de les quals hi participa el Banc Santander

(La Paz, Riberalta, Madrid, Barcelona, 18/3/09).- El 13 de març, en la vigília del Dia Internacional contra les preses i pels Rius, l’Aigua i la Vida, va tenir lloc en la ciutat brasilera de Porto Velho una marxa pacífica protagonitzada pels afectats per les preses del Rio Madeira. Dones i homes de totes les edats van recórrer 5 Km fins arribar a l’INCRA (Instituto Nacional de Colonização e Reforma Agrária) on van reclamar els seus drets. En aquell punt, la marxa pacífica va ser durament reprimida per la policia federal que va detenir a 6 manifestants de nacionalitat boliviana. La policia va comptar amb l’ajut del personal de seguretat d’Odebrecht, empresa constructora i una de les principals beneficiàries del projecte, mostrant als assistents la defensa conjunta entre govern i empresa del model de creixement econòmic per al país. Diverses persones del país veí es van desplaçar a Porto Velho per tenir evidències que les preses brasileres també tindran efectes al costat bolivià de la frontera. Entre els sis detinguts, i deportats la mateixa nit, es troba Manuel Lima, castanyer, ex Secretari Executiu de la Federación de Campesinos de Pando i actual president i coordinador del Foro Boliviano por el Medio Ambiente y el Desarrollo (FOBOMADE) en aquell mateix departament. Aquest lluitador social va presentar fa un any un recurs contra el govern de Brasil davant de la Comisión Interamericana de Derechos Humanos, conjuntament amb la Central Indígena del Oriente Boliviano. També va ser deportada Doris Domínguez, Executiva de la Federación de Mujeres Campesinas Bartolina Sisa i lluitadora del Movimiento Social en Defensa de la Cuenca del Río Madeira que reuneix a les organitzacions socials amazòniques de Bolívia amb el Moviment d’Afectats per Preses (MAB) i el Moviment dels Sense Terra (MST) al Brasil.

CONTEXT DEL COMPLEX RIO MADEIRA

El Complex Rio Madeira projecta la construcció de 4 preses hidroelèctriques (2 en territori brasiler, 1 en territori bolivià i una en aigües binacionals) dotades de comportes, fent navegables els rius Madeira, Madre de Dios i Beni. Aquesta hidrovia de 4200 Km permetrà completar la navegació de grans embarcacions des de la desembocadura del Riu Amazonas a l’Oceà Atlàntic fins al Pacífic de Perú, creuant a través de territori bolivià. A dia d’avui ja han començat les obres de les 2 centrals en territori brasiler, Santo Antonio i Jirau, amb capacitat de generació de 3.150 MW i 3.300 MW respectivament. El dia anterior a la marxa contrària a la seva construcció, el president Lula va sobrevolar les obres reafirmant la postura del govern i ignorant a les famílies afectades. La construcció de la represa de Santo Antonio està a càrrec del consorci MESA format per les constructores Odebrecht i Furnas i un fons d’inversió creat pel Banc Santander i BANIF Portugal. Ja en diverses ocasions organitzacions com el MAB, SETEM o l’ODG van advertir a l’entitat financera espanyola, i als seus accionistes, dels estralls que provocaria la construcció de preses de tal magnitud.

Entre els greus impactes socials i ambientals que implica la implementació d’aquestes megainfrastructures , destaquen: la inundació d’una de les zones amb més gran biodiversitat d’Amèrica del Sud, la destrucció de territori indígenes i camperols tant a Bolívia com al Brasil i el consegüent desplaçament de milers de persones, els impactes sobre la pesca, que permet la supervivència dels pobladors, i finalment l’augment de malalties endèmiques com la malària o el dengue, degut a l’estancament d’aigües que implicaran les preses.
MOBILITZACIÓ I PETICIONS DE LES ORGANITZACIONS SOCIALS

Les organitzacions signants consideren inaccpetable:

* Que en el context de l’actual crisi mediambiental global que viu el nostre planeta se segueixin construint megapreses de les característiques del Complex Rio Madeira, donat que les emissions de gasos d’efecte hivernacle generades per les preses constitueixen el 7% de l’impacte total de l’escalfament global.
* Que en l’actual context de crisi financera, bancs privats com el Banc Santander segueixin invertint de forma social i ambientalment irresponsable.

Per aquests motius, aquestes organitzacions sol·liciten:

* Que el Govern de Brasil detingui les obres de les centrals de Jirau i Santo Antonio, al mateix temps que posa en marxa un veritable procés de diàleg amb les organitzacions camperoles, indígenes i d’afectats pel projecte, així com altres membres i moviments de la societat civil, de Brasil i Bolívia, per plantejar i discutir alternatives al model energètic que s’està promovent en la regió amazònica amb irreversibles impactes mediambientals i socials.
* Que el Govern de Brasil deixi de reprimir a la població civil que lluita pels Drets humans i pel Dret a un Medi Ambient saludable.
* Que el Banc Santander faci pública la informació de l’estudi que porta actualment a terme sobre l’impacte mediambiental i social de la represa de Santo Antonio al Rio Madeira i el seu consegüent abandonament del finançament del projecte.

ORGANIZACIONES SIGNANTS:

* BRASIL: Movimient de les Persones Afectades per Preses (MAB, sigles en portuguès)
* BOLIVIA: Fundación Red Nacional de Acción Ecológica – RENACE (Bolivia), Centro de Servicios Agropecuarios y Socio-Comunitarios – CESA, Centro de Investigación y Promoción del Campesinado-CIPCA
* ESTAT ESPANYOL: Ecologistas en acción, Edpac (Educació per a l’Acció Crítica), Observatorio de Multinacionales en América Latina – Paz con Dignidad, Amigos de la Tierra, Entrepobles, SETEM, Veterinaris Sense Fronteres i Xarxa de l’Observatori del Deute en la Globalització.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s