homesml_beautifulbagsA qualsevol que li rondi en el cap comprar una bossa de cuir o un parell de guants de les marques Prada, Mullberry, Louis, Vuitton, Aspinals of London o Samsonite, pot pensar que pagant els preus que tenen els seus productes contribueix a evitar l’explotació laboral i l’abús al que estan sotmeses les treballadores de la confecció.

No obstant això, tal com els treballadors i les treballadores de la fàbrica DESA a Turquia podrien explicar-nos, la realitat és molt diferent. Llargues jornades de treball, salaris miserables, pèssimes condicions de treball són la norma a DESA. En els últims sis mesos la direcció de la fàbrica ha portat a terme una campanya d’assetjament i intimidació contra el sindicat que van formar les treballadores per reivindicar els seus drets.

A l’abril de 2008, centenars de treballadors i treballadores d’aquesta fàbrica turca de pells, que produeix per a aquestes marques i per a dissenyadors britànics com Nicole Fahri i Luella i altres marques europees, van decidir unir-se al sindicat Deri Is, el sindicat turc dels treballadors del sector de la pell. Des de llavors, 44 treballadors i treballadores han estat acomiadats i 55 han estat forçats a dimitir dels seus càrrecs sindicals.

Els i les treballadores estan lluitant perquè se’ls reconegui el seu dret a organitzar-se. Realitzen manifestacions 08-action_at_desadiàriament enfront de la fàbrica DESA a la zona industrial de D’üzce havent de suportar detencions i repressió per part de la policia local. A Emine Arslan, líder sindical de la fàbrica DESA a Istanbul, van intentar subornar-la amb la intenció que abandonés la demanda que té interposada als tribunals contra DESA i perquè acabés amb les manifestacions enfront de la fàbrica. Quan va rebutjar el suborn, van amenaçar a la seva família. Hores més tard, la seva filla de 11 anys va patir un intent de segrest per part d’un home que anava amb moto (Més informació sobre la història d’Emin).

Queda clar que les enormes quantitats de diners que els consumidors paguen pels articles de luxe produïts en la fàbrica DESA no van a parar als treballadors. Els treballadors i treballadores guanyen salaris miserables, treballen llargues jornades, i pateixen dolències derivades de les insuficients condicions de salubritat i higiene. Es queixen que no hi ha suficients serveis per a totes les persones que allí treballen i els que existeixen estan molt deteriorats i bruts. L’únic punt d’aigua potable és una mànega en la planta dels serveis i el menjar servit per la fàbrica és de molt baixa qualitat (Coneix més sobre les condicions laborals de DESA).

DESA produeix articles per a moltes marques europees i nord-americanes. La majoria han estat contactades a través de la Federació Internacional de Treballadors del Tèxtil, Vestuari i Cuir (ITGLWF en les seves sigles en anglès) i/o per la Campanya Roba Neta en aquests mesos. Cap d’elles ha pres les mesures necessàries per a garantir que els treballadors i treballadores de DESA.

Exigeix a aquestes luxoses marques que prenguin mesures concretes per a que es garanteixi el dret d’associació a DESA.

Prada, Mulberry, Nicole Fahri, Samsonite, Luella, Aspinalls (Dehbenhams)

EXIGEIX QUE:

1. Participin en el procés de diàleg coordinat per la Federació Internacional de Treballadors del Tèxtil, Vestuari i Cuir

2. Col·laborin amb altres empreses clients per exigir a la direcció de DESA que:
-Readmeti als i les treballadores acomiadades amb el pagament íntegre dels salaris endarrerits des de la data de l’acomiadament fins a la data de la readmissió.
-Posi fi a la campanya anti-sindical d’intimidació i assetjament
-Proporcioni a cada treballador/a una carta per escrit que garanteixi el seu dret a organitzar-se
-Accepti al sindicat Deri Is com a interlocutor social legítim
-Posi en pràctica relacions industrials adequades, incloent establir procediments disciplinaris i de conciliació, i, un sistema de relacions industrials que respectin el dret a la llibertat d’associació i a la negociació col·lectiva

PARTICIPA I SIGNA PERQUÈ SINDICAR-SE ÉS UN DRET NO UN LUXE!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s