24 de novembre de 2008 – Comunicat de la Campanya d’Afectats per Repsol YPF http://repsolmata.ourproject.org

La crisi financera afecta als bancs i als inversionistas de Repsol YPF, que pretenen vendre la seva part del pastís per a collir diners procedents de Rússia. La Caixa i Sacyr Vallehermoso volen desprendre’s de l’empresa i sacsejar-se les mans. Davant aquest fet que s’aveïna i quan a la petroquímica de Repsol a Tarragona encara fa pudor a cremat després de l’explosió en la planta d’oleofines que ha ferit a 12 treballadors el 20 de novembre , la Campanya d’Afectats per Repsol YPF ens pronunciem:

1. La companyia Repsol YPF arrossega un nodrit historial d’atropellaments als Drets Humans i enormes passius ambientals. Els conflictes encesos per aquesta empresa en els països on opera afecten a milers de persones i han destruït irreversiblement importants ecosistemes en la Patagonia, Amazonia i boscos tropicals d’Àfrica.

Exigim al Govern espanyol, a través dels seus mecanismes de regulació, que paralitzi qualsevol intent de venda d’accions fins que no es faci un rigorós inventari dels passius ambientals i s’adjudiquin els seus responsables. Els directius de Sacyr Vallehermoso i La Caixa són co-responsables d’aquests lamentables successos i han de pagar i gestionar tots els passius ambientals generats durant la seva gestió.

2. La companyia Repsol YPF és una empresa insegura, amb una deficitària inversió en prevenció d’accidents, amb una dolenta gestió del risc, amb una patètica política ambiental que, a pesar de guanyar 10 milions d’euros diaris en 2007, prefereix posar en joc la vida dels seus treballadors abans que reduir beneficis. Les poblacions afectades per les seves operacions, tant en el Sud com en el Nord, pateixen una usurpació permanent dels seus drets bàsics com el dret a la vida i a la salut ambiental. A Tarragona, Repsol és responsable dels abocaments de fenols al Riu Francolí, els periòdics vessaments d’hidrocarburs en les costes o la silenciosa afectació de càncer i malalties respiratòries dels pobles que envolten la petroquímica de La Pobla Mafumet.

Exigim al Ministeri Públic que faci prevaler el Dret sobre la impunitat i es jutgin penalment als directius de  Repsol YPF per negligència en cadascun dels crims ambientals viscuts a Tarragona.

Exigim a les autoritats sanitàries que informin sobre el risc i incidència de les malalties que afecten a la població de Tarragona, per a trencar el tabú que durant molts anys segueix planejant en els hospitals de la província. Per què tenim a Tarragona els nivells més alts de càncer de l’Estat i ningú parla d’això? Fins a on han arribat les prebendes de Repsol per a confabular aquesta llei del silenci?

3. L’Estat Espanyol ha ratificat el Conveni  169 de la OIT sobre Pobles Indígenes i com a tal, ha de garantir que les empreses amb seu social a Espanya respectin la voluntat dels pobles originaris a decidir sobre els seus territoris. Actualment, les activitats de Repsol YPF en el món, envaïxen territoris indígenes les poblacions dels quals no han estat degudament consultades. Hi ha casos documentats a Amèrica Llatina i d’Àfrica no arriba informació el que facilita la impunitat.

Exigim la paralització i retirada de totes les activitats de Repsol YPF en territoris indígenes fins que les seves comunitats, prèvia informació transparent sobre els impactes de l’activitat petroliera, es pronunciïn sobre si volen compartir durant les pròximes dècades el seu territori amb l’esmentada empresa petroliera.

Perquè els especuladors no traslladin la seva crisi financera a les nostres vides, la ciutadania ha d’estar atenta i no cedir els nostres drets col·lectius perquè uns altres s’enriqueixin i, de passada, es desprenguin impunement de la responsabilitat dels seus crims.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s